2014/12/30

Transzfertechnika: szerelem elsőlátásra

Az egész úgy kezdődött ,hogy Melinda, a Minamole blog írója megkeresett azzal, hogy nincs-e kedvem egy transzfertechnikás workshophoz. Tetszett az ötlet, persze hogy tetszett, már egy ideje kerülgettem ezt a transzfer dolgot. Elolvastam az összes erről szóló blogbejegyzést, képeket gyűjtögettem, ötleteket. De belefogni valahogy nem mertem. Jött hát a közösségi műhely: Új technikák, új emberek, új alapanyagok. Nyüzsgés, almawin szag, finom sütemények és csodás apróságok. És ami számomra a legfontosabb volt: ismerkedés a transzfertechnikával. Mit mondjak, jól megismerkedtünk és nem is tudom, hogy  is élhettem eddig nélküle. Szerelem volt első látásra. Először csak gyönyörködtem a többiek munkájába. Nem mertem még belevágni. Majd valaki a kezembe nyomott egy üveg almawint, hogy csináljak én is valamit. Neki láttam, koncentráltam, de semmi. Csalódás: Az én nyomtatott képeim nem voltak "kompatibilisek" az almawinnal. Kipróbáltam hát más képeivel. Ment, kis örömködés, hogy sikerült, majd teljes elkeseredettség: Még sem vehetek új nyomtatót csak azért mert ezzel nem tudnék transzferesdit játszani naphosszat. Ekkor történt, hogy Melinda a kezembe nyomott egy üveg transzfer gélt ami a Pentart jóvoltából került oda. És hogy mit is lehet csinálni a transzfer géllel? Hát kérlek szépen többek között gombékszereket. De nem ám akármilyent :)
Íme hát az első (és biztosan nem utolsó) blogbejegyzésem a transzfertechnika szépségeiről.
Transzfertechnikával készített első ékszereim és egy random kulcstartó :)

Talán azt már nem kell bemutatnom, hogy mi is az, hogy "transzfertechnika" de ha nagyon röviden szeretném jellemezni arról van szó, hogy egy átvivőanyag segítségével a kinyomtatott motívumainkat fára, textilre vagy egyéb anyagokra transzferáljuk. Ez így persze nagyon egyszerűen hangzik de valójában egy elég kacifántos dologról van szó. Nem mindegy ugyanis, hogy mit (avagy milyen nyomtatóval nyomtatott motívumot), mire és hogyan szeretnénk felrakni. De a legbonyolultabb kérdés itt a mit: a nyomtatónkat ugyanis aligha fogjuk kicserélni csak azért mert az adott transzfer anyagnak nem felel meg. A workshopon például kiderült, hogy az én nyomtatom "nem kompatibilis" sem az almawinnal sem a citrasolvval amivel általában transzferelni szoktak a népek. Hát bennem egy világ dőlt össze de szerencsére a transzfergél megmentett, mert hajlandó volt a kis grafikáimat textilre vinni.

Persze a hogyan kérdés sem egyszerű, ugyanis a transzfertechnika sok esetben macerás és időigényes. Kisebb tanulási fázist is igényel, nem mindegy hogyan helyezzük fel a motívumainkat és az sem hogyan távolítjuk a papírt. Jó pár napig kísérleteztem először simán fekete mintával fehér textilre:
Az ékszerkészítéshez szükséges eszközök egy része. 
Majd egyre bátrabban: színes motívumokkal és mintás anyagra. 
Gyorsan rájöttem, hogy nem csak fehér textilre lehet transzferelni.
A végén meg már nem bírtam leállni annyira beleszerettem. Számomra ez volt a tökéletes technika, hiszen ezzel bármilyen mintát textilre tudok vinni pontosan olyan méretben és színben amilyenben szeretném, és semmi más nem kell hozzá csak egy kis darab textil. Például kedvenc csíkos és pöttyös Tilda anyagaim.
Kedvenc Tilda textiljeim is új ruhát kaptak
De tulajdonképpen egy sima fehér textillel is csodát tesz a transzfergél hiszen bármilyen mintát ráaplikálhatok ami kis textil igényű ékszereimnél nagyon nem mindegy. Nem kell többé megvennem egy nagy darab anyagot azért, hogy elkészítsek egy 1,6 cm átmérőjű gyűrűt. 
A transzfertechnika lépései: 1. Kép kinyomtatása és körbevágása, 2. Transzferálás textilre, 3. Papir eltávolítása
Egyik kedvenc mintámból kulcstartót készítettem :)

Szóval teljesen beleszerelmesedtem a transzfertechnikába és a transzfergél is nagyon bejött és ha nem fogytam volna ki a nyomtatott grafikákból még most is transzferelnék. De lesz még ennek folytatása ebben biztosak lehettek, már tudom is, hogy legközelebb miket fogok kinyomtatni, hogy tovább kísérletezzek ezzel az új technikával :) 

Ha pedig Ti is szeretnétek hasonló ékszereket, apróságokat csinálni a leírást a gombékszerekhez ITT találjátok, ITT pedig Melinda cikke olvasható a közösségi műhelyről. A transzfertechnika-csoportot facebook találjátok meg.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése