2015/02/04

Ékszerkészítés transzfertechnikával

Emlékeztek az előző transzfertechnikás bejegyzésemre? Azóta egy teljesen új világ tárult elém. Ennek a technikának a felhasználási lehetőségei egyszerűen korlátlanok. Használhatod fára, üvegre, textilre és nem kell más csak egy kinyomtatott kép vagy akár egy szalvéta is megteszi. És az eredmény...csak gyönyörködni tudok azokban a csodás szépségekben amit alkotótársaim Transzfercsoportunkban megosztanak. Főleg a fára transzferálás izgatott ezért kipróbáltam én is. 
Több egyszerűbb próbálkozás után úgy döntöttem, hogy elég nagy vagyok már ahhoz, hogy ékszereket is készítsek belőlük. Elővettem hát az Alexandrától kapott falencséket és kinyomtattam lézeres nyomtatóval egy-két saját grafikát, majd egy estén át szórakoztam velük. Íme a leírás, csak most, csak itt, csak nektek :)

Hozzávalók:
-nyomtatott ábrák
-médium gél/transzfergél (a további lehetőségekről a bejegyzés alján találsz linkeket)
-akrilfesték

Elkészítés:

A falencséket fesd be az akrilfestékkel és vágd ki a kívánt mintát körülbelül akkorára amekkora a lencse. A géllel kend be a lencsét és a papír mintás felét is. Várj egy-két másodpercet amíg a papír kicsit magába szívja a gélt és óvatosan helyezd a lencsére mintával lefelé.

Simítsd a papírt a lencsére. Mivel a lencse domború ezért ez elfog tartani egy darabig, de a géltől és a simítástól a papír rugalmassá válik, úgyhogy keep calm és nyomkod tovább addig amíg teljesen rá nem tapad a papír minden része a lencsére. Miután ez meg volt várj egy picit amíg megszárad a gél (ha sokat tettél rá semmi gond csak többet kell várni) majd vizezd be (épp hogy egy kicsit) és kezd el ledörzsölni a papírt. Ha eleget vártál a minta rajta fog maradni a lencsén. 
Ezután még egyszer kend le géllel és dőlj hátra: Túl vagy a legnehezebb részen :) Most már csak az maradt hátra, hogy a megszáradt lencsét beleragasztod a medálalapba és kedvednek megfelelően díszíted. Például virágfüggővel vagy bármi egyébbel :)
*Alexandra boltjában (Csináljékszert)  most 10% kedvezmény jár az összes belinkelt ékszeralapra amennyiben a "KCS10" kuponkódot használjátok. A kód 2015.02.28-ig érvényes. Más kuponkóddal nem vonható össze, de egyéb akciókkal, például mennyiségi kedvezményekkel igen. A kódot csak regisztrált felhasználók tudják igény bevenni!*

Tippek:
- Ha először próbálkozol transzfertechnikával érdemes először valami laposon próbálkozni. 
- Továbbá minden egyes felvivő anyag (legyen szó gélről vagy egyébről) másképp viselkedik.
- Ha a felvivőanyag nem viszi fel a mintát a kívánt tárgyra lehetséges, hogy "nem kompatibilis" a nyomtatóddal, de ne aggódj tuti találsz olyan felvivőanyagot ami neked is jó lesz, nekem a gél vált be, de másnak az amalwin (bio tisztítószer) és olyanról is hallottam aki a körömlakk lemosóra vagy épp a levendulaolajra esküszik :)
-Ha szöveget akarsz transzferálni nyomtatással előtte tükrözd a szöveget (én ezt elfelejtettem és készült egy fordított LOVE feliratos lencsém is)

További képeket a Csinálj Ékszert projektekről facebook oldalamon találtok ITT.
A transzfertechnikáról másoktól, máshogyan:
Textilre transzferálás Bardocz Évától és Barbi Varr-tól. Ez utóbbi bejegyzésben linket is találtok videókhoz.

És fára transzferálás Bluer Designtól.





3 megjegyzés:

  1. Szia! Megkérdezhetem, hogy milyen médium gélt használsz és hol veszed? Köszi a segítséget! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anett! Én a hobbyművészben vettem:
      http://www.artexport.hu/termekek/liquitex-medium-200-ml-matte-gel.html
      De azt hiszem gyakorlatilag mindegy milyen médiumot használsz hozzá :)

      Törlés
    2. Köszi! :) Kipróbálom.

      Törlés